Ålder och viktnedgång  

Ålder och viktnedgång  

Gå ner i vikt när man blir äldre 

Ämnesomsättning när man blir äldre

Ämnesomsättning är ett samlat begrepp för din kropps energiomsättning. De flesta har nog hört eller kanske tänkt: “Jag är överviktig för att jag har låg ämnesomsättning” eller “Du kan äta vad vill utan att gå upp i vikt – du måste ha hög ämnesomsättning”. 

Ofta beskrivs ämnesomsättning som hur snabbt eller långsamt vi bränner energi och kalorier. Men ämnesomsättningen är mycket mer än bara det. Ämnesomsättningen är alla de kemiska reaktioner som sker i kroppen – alla hormoner, hjärn-, tarm- och fettceller som reglerar vår hälsa, åldrande, kaloriförbränning och kroppsvikt. 

När man pratar om hög eller låg ämnesomsättning. Men den mänskliga ämnesomsättningen består av tre delar, som alla påverkar vad din totala energiomsättning är.

  1. Basalomsättning

Vi kan kalla det för “tomgångsförbrukning”. Den energi din kropp behöver för att hålla sig i liv när du vilar. Basalomsättningen beror på ålder, kön, vikt och kroppssammansättning samt gener. Basalomsättningen utgör ca 50-70% av kroppens totala ämnesomsättning. 

  1. Matinducerad ämnesomsättning

Den energi din kropp använder för att omsätta den kost du äter. Hur mycket energi kroppen använder beror på vad du äter. Vissa livsmedel kräver att kroppen använder mer energi för att omsätta (t ex proteiner), medan andra kräver väldigt lite energi (t ex raffinerat socker).

  1. Fysisk aktivitetsnivå

Den del som varierar mest beroende på aktivitet. T.ex. förbränner en hantverkare mycket mer än en kontorsarbetare eftersom personen utför fysiskt hårt arbete. All aktivitet lyfter förbränningen. Även det minsta som trummade med fingrarna på kontorsbordet. Ju mer du rör på dig, desto mer förbränner du. Beroende på hur mycket du rör dig under en dag, svarar denna del av ämnesomsättningen typiskt till ca 20-40% av den total förbränningen. 

Om du konsumerar mer energi än vad du förbrukar; så lagras överflödig energi som fett för senare användning. Därför går man upp i vikt. Om du konsumerar mindre energi än vad du förbrukar; så tar kroppen från det lagrade fettet.  Då går man ner i vikt. För att bibehålla en normal vikt ska man ha energibalans, vilket betyder att du intager lika mycket energi som din kropp omsätter. 

Ålder och viktnedgång. Vad och hur mycket ska man äta för att inte gå upp i vikt

Varför är det svårare att gå ned i vikt när man blir äldre?

När du blir äldre blir kroppen bättre på att omsätta energin mer effektivt. När man blir äldre arbetar hormonerna för att spara energi. Kort sagt, betyder det att kroppen har behov för mindre energi för att uppnå samma resultat som när man var yngre. Din kropp utvecklar och ändrar sig under hela ditt liv – dina muskler, ben och ämnesomsättning förändras löpande.

Kroppen fungerar annorlunda i 10-årsåldern än vad den gör när du är 25, 35, 45 eller 65 år – även om den är en och samma kropp. Därför är det helt normalt att uppleva förändringar i kroppsvikt och att fettet sätter sig på lite andra områden än tidigare. Ditt primära energiförbruk förändrar sig också genom livet; när du är yngre använder du mer energi på att existera än vad du gör när du är äldre. När du är yngre förbrukar du mer, vilket minskar med tiden då kroppen blir bättre på att omsätta energin mer effektivt. Energiförbruket minskar pga två huvudfaktorer:

Din kropp och vikt påverkas av att din kroppssammansättning varierar i takt med att du blir äldre

Kroppssammansättningen varierar. När du blir äldre förlorar du muskelmassa och samlar på mer fett. Kroppsfettprocenten hos en genomsnittlig, normalviktig man mellan 20 och 30 år ligger mellan 18 och 21%. Mellan 40 och 50 år ligger den på 25% och vid 60 år och äldre är den högre än 26%.

För kvinnor sker detsamma: de har mellan 22 och 25% kroppsfett i åldern 20 till 30 år, 27-30% i 40 och 50 årsåldern och uppe i 60 årsåldern stiger kvinnors fettprocent ofta till 31%.

Fett byggs upp naturligt medan muskelmassa minskas då dina musklerna förbrukar mer energi.

Dina hormoner ändrar sig och därför påverkar din kost dig mer

Detta gäller inte bara kvinnor när de går igenom klimakteriet, men även för vuxna män. Dina hormonella mönster har mycket att göra med din vikt eftersom de påverkar om du exempelvis äter eller sover mer.

När du blir äldre arbetar dina hormoner för att spara på energi eftersom du inte har samma förmåga som när du var yngre. Det betyder att du är mer benägen att bygga upp fett – speciellt runt om midjan. 

Det är inte många som ändrar sina kostvanor i takt med att de blir äldre och allt fler ljus på så tårtan och formen ändras. Magen kan sticka ut och kläderna sitter inte som de en gång gjorde. Det är inte helt oundvikligt om man behåller samma matvanor genom livet. Kampen mot fetma och övervikt blir hårdare med tiden som går.

Stillasittande arbete och begränsad aktivitetsnivå, dålig kostsammansättning, stress och genetiska faktorer kan påverka antalet av kilo du går upp. Vissa läkemedel och hormonella obalanser kan också följa med åldern och ha en påverkan. Särskilda hormonella obalanser kan vara en av huvudorsakerna till lagring av fett.

Efter 30 årsåldern fungerar hormonerna östrogen, progesteron och androgener inte på samma sätt som tidigare. Då dessa är väsentliga för att upprätthålla kroppsmassan, är det normalt att se ändringar i kroppsformen. Speciellt på höfterna, magen eller låren där den vita fettvävnaden är starkt representerad. 

Hur gör man för att gå ner i vikt när man är äldre

Det är ännu viktigare när man blir äldre att undvika att konsumera mer energi än vad man omsätter, och samtidigt vara medveten om att ju äldre kroppen blir, desto mindre energi har den behov av. Det betyder att ämnesomsättningen helt enkelt minskar med åldrandet.

Men det gör det inte omöjligt att gå ned i vikt! Men det kräver lite mer fokus på vad du äter – och inte minst hur mycket!

Lycka till!