Diet för att gå ner i vikt snabbt

Diet för att gå ner i vikt snabbt

Diet för att gå ner i vikt snabbt

Om man vill gå ner mer än 1kg eller mer än 0,7% av sin vikt i veckan så är det absolut möjligt. För att få snabba resultat kan det vara bra att göra en större förändringar i sin kost och sina matvanor. Det kan vara en ide att prova en särskild diet eftersom den kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare. Bantning eller viktnedgång handlar om att äta färre kalorier på ett eller annat sätt. Kanske finns det någon diet som passar dig bättre än någon annan. Det handlar om att hitta ett förhållande till mat som passar just för dig, i ditt liv och i din vardag. Men alla kan vi lära oss något av hur vissa dieter funkar. Här är ett exmpel på några populära sätt att gå ner i vikt.

LCHF

LCHF står för "Low Carb High Fat". LCHF handlar om att vända på tallriksmodellen och plocka bort kolhydratskällorna. En bra blandning av grönsaker, kött, fisk och naturliga fetter utgör kosten och man undviker kolhydrater och socker. Därför går potatis, pasta och ris bort tillsammans med alla andra halvfabrikat och produkter som innehåller tillsatt socker. Genom att minimera intaget av kolhydrater hålls blodsocker- och insulinnivåerna stabila. Detta bidrar till ökad fettförbränning och mättnadskänsla. Framför allt består LCHF av rena livsmedel och mat av hög kvalité.

Fasta

Fasta finns det många varianter på och upplägg på. Den riktiga definitionen är enkel då man i perioder av fasta inte äter, och i andra perioder äter. Vi säger att äta på regelbundna och fasta tider är viktigt. Kan man då helt avstå mat i långa perioder vilket skapar en hel del debatt. Fasta har trots det blivit ett populärt sätt att dra ner på de totala antal kalorier äter under ett dygn. Vi har en inställd mat- och sovklocka i våra kroppat och våra hjärnor har vant sig vid att äta vid vissa tidpunkter på dagen, även om kroppen inte behöver all energi. Detta är en av denna anledningarna till att man äter för mycket, vilket kan leda till fetma, typ 2 diabetes, och massor av andra hälsoproblem. Det finns andra stora hälsofördelar med fasta förutom viktnedgång som har gjort det så populärt.

ViktVäktarna

Viktväktarna är ett annat populärt sätt att gå ner i vikt och hålla koll på vad man äter. Vikt Väktarna bygger på att med hjälp av ett poängsystem begränsar antalet kalorier man stoppar i sig. All mat genererar points – antalet points baseras på innehåll av fett, protein, kolhydrater och fibrer. Hur många poäng maten får beror alltså på hur hälsosam den är. Antalet poäng man har att fördela över en dag beror på vikt, ålder, levnadsstil. Det fungerar för att det är enkelt och fokuserar på både mat, rörelse och träning.

Vilken är den bästa dieten för viktminskning?

Vilken diet ska man då välja? Det finns jättemånga aspekter att ta hänsyn till i val av diet. Vad passar mig och mitt liv, kommer det funka i min familj och i mina sociala sammanhang? Är det en långsiktig lösning eller bara något jag gör för att boosta och kickstarta min viktnedgång? Viktminskning och att gå ner i vikt är givetvis det stora målet, men det är lika viktigt att tänka på att gå ner i vikt hållbart, hälsosamt och tryggt. Och att man sedan kan behålla vikten när man väl gått ner i vikt.

Många tenderar att vilja ha snabba resultat, och de tror att när vikten väl är borta så är jobbet gjort. Många dieterna förespråkar och är utformade för att ge snabba resultat, och de flesta av dessa har väldigt specifika regler som man måste följa. Här gäller det att förändra sina rutiner för att inte återgå i gamla spår eller mönster. De dieter som inte är för extrema och inte förbjuder vissa livsmedel brukar vara mer långvariga lösningar och innebära en mer hållbar viktnedgång och resultat som bibehålls över tid. Att vara långsiktig, målmedveten och uthållig brukar och ta små bra beslut brukar ge långvariga resultat.