Gå ner i vikt - Följ upp utvecklingen och resultaten av viktnedgången

Följa upp viktnedgången

Vår kropp påverkas både av våra gener, vår miljö och vår omgivning. Det är vårt viktigaste redskap för att leva ett lyckligt liv och ge oss alla de förmågor vi behöver. Men för många orsakar kroppen en stor stress både ur hälso- och utseendeperspektiv.

När man väl har tagit beslutet att prioritera sin hälsa och gå ner några kilon eller valt att satsa på rörelse och träning kan det vara roligt att dokumentera starten på resan och följa utvecklingen över tid.

Hur ska man då på bästa sätt följa upp sin utveckling och dokumentera sina resultat av viktnedgången, För att känna att man är på rätt väg är det bra att skriva ner utgångsläget innan man börjar gå ner i vikt och påbörjar resan. Vad man vill mäta är upp till var och en. Det ska vara enkelt, roligt och lättillgängligt att skriva ner hur det går. Leta fram din anteckningsbok, ta fram notiser i telefonen eller ett dokument i datorn. Här finns det flera alternativ på vad du kan följa upp på, och välj alltså vad som passar dig bäst för att kolla i backspegeln och kunna klappa på axeln. En selfie i underkläder, vikten på en våg, måttbandet runt olika kroppsdelar, mäta fettprocent, ta tiden på en utmätt runda eller försökt att komma i ett gammalt plagg är alla exempel på metoder att hålla koll på sin viktnedgång.

Ibland är det bra med en metod som bygger på en uppfattning och inte särskilt exakt. Det blir tillräckligt bra. Dessutom är det viktigt att tänka på att självbilden och hur du ser på din kropp faktiskt kan skilja sig från dag till dag.

Du kan även mäta omkrets på olika delar av kroppen, för att med hjälp av längd på omkrets på kroppsdelar med muskelmassa vs. fett bedöma din utveckling. 

Foton på sig själv för att se veckovisa eller månatliga förändringar kan bli ganska effektfullt. Man kan relatera mer objektivt och på ett enkelt sätt jämföra och se utvecklingen.

Gå ner i vikt - Följ upp utvecklingen och resultaten av viktnedgången

Vågen är ett smidigt och lätt tillgänglig redskap. Men det är en ganska trubbig mätmetod eftersom vätskenivåerna och vad man har i mag- och tarmkanalen gör stora skillnader på vikten. Då du ställer dig på vågen får du en siffra, men egentligen säger den dig ingenting om vad den faktiskt består av. Det är trots allt stor skillnad, och om du är mycket vältränad med en stor andel muskelmassa kan du felaktigt klassas som hälsofarligt överviktig, medan en låg vikt felaktigt kan signalera att din hälsa är på topp - när du i själva verket bär på en massa överflödigt fett.

Det räcker inte bara att skriva ner hur det går. Det gäller att analysera resultaten också och anpassa sin plan efter hur det går. Vad fungerar bra, vad fungerar mindre bra? Vad ska jag sluta göra, vad ska jag göra mer av? osv.