Gå ner i vikt hållbart och långsiktigt

Gå ner i vikt hållbart och långsiktigt

Gå ner i vikt och behålla vikten

Att gå ner i vikt hållbart och långsiktigt tar tid och det krävs uthållighet för att få resultat som består. Förvänta dig inte att din viktnedgång kommer att ge samma resultat över tid utan effekten kommer att variera över dagar, veckor, månader och år. Och vikten går ibland upp och ibland ner. Men misströsta inte, med tiden kommer resultaten! Om man har en långsiktig plan och håller sig till den kommer man går ner i vikt och behålla sin målvikt. Men man måste börja, det finns inget att vänta på. Om man tar beslutet att börja i stället för att skjuta på det så behöver man inte gå ner lika mycket och det behöver inte vara lika jobbigt som om man ska gå ner samma vikt under en kortare period. Ofta skjuter man saker framför sig, och väntar med att starta på måndag, nästa månad eller på det nya året. Men det finns ingen anledning och vänta.

För att viktnedgången ska vara hållbar och långsiktig behöver man göra förändringar i hur man lever sitt liv, eller i alla fall ändra sitt förhållande till mat. Att gå ner i vikt och behålla vikten innebär att man inte kan återgå till gamla mönster utan det kräver ofta en livsstilsförändring! Det innebär inte att man slutar unna sig eller slutar äta goda saker. Men det innebär att man behöver påminna sig om att göra hälsosamma val och förhålla sig till sina nya rutiner och det som fungerar för att gå ner i vikt.  Ofta handlar det om enkla saker som att strunta i att äta hämtmat, bullar, fika, godis eller dricka söta drycker. Gör man hälsosamma val när man står inför olika beslut kopplat till kosten bör vikten gå ner och resultaten komma och bestå.

Naturligtvis kan du återgå till din gamla livsstil när du har gått ner i vikt, men vi rekommenderas att du fortsätter göra kloka val. Du återgp till några få av de "dåliga" vanorna samtidigt som du fortsätter att äta hälsosammare, motionera, dricka tillräckligt med vatten under dagen, sova gott på natten och leva ett hälsosamt liv. Om man bara återgår till sina gamla mönster kommer man till största sannolikhet att gå upp i vikt igen och då måste man börja om resan men en ny "diet" och jobbet är ogjort. Snabb viktminskning är därför kopplat till stora förändringar under en viss tid medans hållbar och långsiktig viktnedgång kräver uthållighet och till viss del en allmän livsstilsförändring.

gå ner i vikt hållbart och långsiktigt och behålla vikten

Hur mycket kan man gå ner i vikt på en vecka?

Det finns inte någon gräns för hur mycket man kan gå ner i vikt på en vecka. Om du går på en rensnings-/avgiftningskost, t.ex. en juice- eller fasta, kommer man förmodligen att gå ner några kilo på en vecka. Men dom kilona ät lätta att få tillbaka och är en kortsiktig lösning. Satsa därför på en mer realistisk viktnedgångsplan där du går ner i vikt snabbt men kan behålla den efteråt.

Hur mycket ska man gå ner i veckan?

Det är en bra tumregel att gå ner 0,7% av sin vikt eller 1 kilo i veckan. Det är rimligt att sträva efter en viktnedgång på mellan 0,5 och 1 kg per vecka. Detta beror på att din kropp kan gå in i en form av "självförsvar" om du förlorar mycket mer. I ett sådant fall lagrar kroppen fett för att hålla sig motståndskraftig. Samtidigt börjar den använda kroppens muskler i stället för att använda överflödigt fett som energi. Ibland får inte snabb viktnedgång de effekterna man vill ha utan motsatt. Försök att ha som mål att gå ner 0,5 och 1 kilo i veckan med en hållbar och långsiktig plan som håller över tid. Och fortsätt göra kloka val när du når din målvikt!