Gå ner i vikt hemma

Gå ner i vikt hemma

Gå ner i vikt med hemmaträning

Ett av de stora samhällsproblemen idag är vår hälsa. Övervikt och fetma innebär en ökad risk att drabbas av ohälsa och är en av de främsta orsakerna till sjukdomsbördan och förtidig död i Sverige. Varannan svensk är antingen ur form eller lider av fetma. Övervikt och fetma ökar i stort sett i alla åldrar och en stor del av orsaken finns att hämta i vår miljö.

Anledningen till det är att vi har för lite tid i våra dagliga liv för att göra hälsosamma val. Steget behöver inte vara så långt bort, eller innebära så stora uppoffringar som man tror, varken i tid eller pengar.  Lösningen för att styra sin hälsa i en positiv riktning kan vara hemmaträning. Det är faktiskt väldigt enkelt att komma igång med träning i hemmet.

Istället för att betala stora belopp för att vara medlem i ett gym som man bara besöker ett par tillfällen av olika anledningar, så kan sätta ihop ett program för hemmaträning som är både snabbt, enkelt och effektivt. Och som som framförallt blir av.

Oavsett om målet är att gå ner i vikt, bygga muskler eller bara leva ett hälsosammare liv så hjälper träningen till med just det. När du tränar din kropp och håller den i skick så uppnår du ett hälsosammare liv med mer ork, kraft och energi för andra delar av livet.

Hemmaträning innebär inte att du ska ha massa maskiner, vikter eller utrustning hemma. Det innebär snarare att du avsätter en liten yta, för stunden, som du kan göra dina övningar på. Du behöver inte stressa över att trängas med andra, känna dig uttittad eller tvungen att lära dig massa nya övningar och maskiner. Du tränar istället i en miljö där du känner dig trygg och säker.

Den största nackdelen med hemmaträning är att det kan vara för bekvämt: Motivationen till att träna kan blekna när det finns så många andra distraktioner att ta itu med. Här gäller det att hitta motovation och behålla fokus och prioritera träningen.

Du bestämmer själv vilka övningar du vill utföra. Vissa övningar är förstås effektivare än andra, men i slutändan handlar det om att du har en plan och följer den. Försök att hålla hemmaträningen så enkel men effektiv som möjligt.

hemmaträning för att gå ner i vikt och viknedgång med träningsprogram

Träningsprogram hemma

Våra tips på övningar som är lätta att göra hemma:

  • Squat: Tränar främst dina lår, höfter, knän och mage.
  • Deadlift: Tränar främst ryggen och magen.
  • Armhävningar: Tränar främst bröst, axlar och triceps.
  • Chins: Tränar främst den breda ryggmuskeln och dina biceps.
  • Situps: Tränar din kärna, dvs dina magmuskler.
  • Gå, spring eller cykla gärna en liten stund innan och efter passet för att få in lite konditionsträning

Du kan anpassa och utveckla ditt träningspass när du får mer erfarenhet. Men ett viktigt tips är att det inte är variationen och komplexiteten i övningarna som gör skillnaden. Det är kvalité, kvantitet och kontinuitet.

 

Lycka till!