Gå ner i vikt med fasta

Gå ner i vikt med fasta

Vad är korttidsfasta?

Att fasta innebär att undvika all form av energiintag under en kortare tidsperiod, oftast mellan 16-24h. Att korttidsfasta är ett smidigt sätt att bibehålla eller gå ner i vikt. Man minskar det totala energiintaget genom att undvika energi i både fast och flytande form. Det är ok att dricka kalorifria drycker som vatten, kaffe och te. Genom att fasta tvingar man kroppen att bli bättre på att förbränna fett.

Gå ner eller bibehåll vikt med korttidsfasta - fasta för viktnedgång

Är korttidsfasta säkert?

JA, så länge du är frisk och inte har någon metabol sjukdom som kan påverkas negativt. Man ska vara lite extra försiktig om man har lågt blodtryck då blodtrycket ofta sjunker ytterligare vid fasta.

Första gångerna vi fastar så kan man känna sig lite snurrig, orkeslös och få lite huvudvärk. Det är för kroppen inte vant sig att använda fettet på kroppen som energi så effektivt. Men det blir lättare och lättare för varje gång. Vi kan faktiskt fasta väldigt länge om vi bara har tillräckligt mycket fett lagrat på kroppen. Det är inte förrän efter en månad som vi upplever brister i kroppen. Förläng inte fastan, eller sluta och ät. Att fasta på ett hälsosamt sätt innebär att göra det i 16-24h under 1-2dagar i veckan.

Gå ner i vikt med korttidsfasta

Rent praktiskt så kan fasta vara ett väldigt smidigt sätt att bibehålla eller minska kroppsvikten. Genom att ta bort en dags ätande, har man minskat veckans energiintag med nästan 15%. Detta kommer att ge märkbara resultat så länge man inte överäter efteråt, eller “unnar” sig att äta  extra gott eller extra mycket efter sin fasta. Här gäller det att tänkta hälsa och hälsosamt. För när man fastar spelar det egentligen mindre roll vad man äter, viktigare blir när man äter och att det summerat blir färre måltider per dag. Därför är det extra viktigt att varje måltid är näringsrik.

Andra fördelar med fasta

Du får mer tid över till annat den dagen eftersom man slipper laga mat, äta mat och ta lunch. På så sätt kan man få mer gjort.

Mängden nedbrytande stresshormoner ökar gradvis under fastan, främst för att bryta ner fett till fettsyror och glykogen till glukos. Detta ger en liten kick och extra energi vilket ökar produktiviteten.