Att gå ner i vikt handlar i stora drag om enkel matematik som går ut på att få i sig färre kalorier än vad kroppen förbränner.

Genrellt för viktnedgång

Hur går man ner i vikt bäst

Alla har vi i perioder prioriterat annat än att göra hälsosamma val. Det som smyger sig fram är extrakilon. Det är så lätt att lägga på sig lite ”hull” men otroligt kämpiga att bli av med. Men misströsta inte, hittar du ett  upplägg som matchar just dina behov och på ett enkelt sätt går att följa i ditt liv är förutsättningar och oddsen för att du ska nå dina viktminskningsmål ganska höga. Och saken är att vägen till viktnedgång varken behöver kantas av hunger eller frustration. Gå ner i vikt hållbart och långsiktigt. Detta klarar du!

Grundläggande fakta för en lyckad viktnedgång

Att gå ner i vikt handlar framförallt om vårt kaloriintag. Dessutom om vår energiförbrukning. Allting som vi äter innehåller kalorier och om summan av alla kalorier vi äter under en dag är mer än summan av de kalorier vi förbränner kommer vi gå upp i vikt. På samma sätt kommer vi gå ner i vikt ifall vi förbränner fler kalorier än vi stoppar i oss. Ifall skillnaden mellan det vi äter och de kalorier vi gör av med är stor kommer vi se snabbare förändringar både vid viktuppgång och viktnedgång. Grunderna för att gå ner i vikt.

Gå ner i vikt snabbt

Det kan vara frestande att gå ner snabbt i vikt och faktum är att det är fullt möjligt. En viktminskning på ½ till 1 kg i veckan brukar vara lagom, sunt och hållbart. Att kartlägga ditt vanliga energiintag och minska det med ca 600 kcal kan leda till en sådan viktminskning. Genom att minska energiintaget kan du nå synliga resultat redan inom en eller två veckor.

Vill du gå ner så mycket och snabbt som bara är möjligt? Om du har många kilos övervikt är en viktminskning som är större än den som rekommenderas ovan helt okej. Men lagom är alltid bäst!

Att gå ner i vikt handlar i stora drag om enkel matematik som går ut på att få i sig färre kalorier än vad kroppen förbränner.

Går ner i vikt mat

Att gå ner i vikt handlar i stora drag om enkel matematik som går ut på att få i sig färre kalorier än vad kroppen förbränner. Detta kan göras på så många olika sätt och det gäller att hitta ett sätt som passar för att lyckas med viktminskningen. Alla är olika och därför trivs en person bäst med att lägga upp sin egen matplan och räkna kalorier medan någon annan föredrar att följa en diet. Vem är du? Vi ger dig tipsen för att navigera rätt. Diet för att gå ner i vikt snabbt.

Går ner i vikt med egen matplan

Att lägga upp en egen matplan passar dig som gillar friheten i att själv få välja vilken kost som ska vara en del i din viktnedgång. Kanske vill du hålla dig till egna favoriter och slippa nya produkter och recept. Kostplanen ger dig överblick över dagens måltider och hjälp att hålla koll på vad, hur mycket och när du ska äta.

Gå ner i vikt med en bra diet

Så många dieter, så många möjligheter att gå ner i vikt! Dieten är perfekt för dig som inte vill lägga så mycket tid på själva upplägget och gillar att det finns ett färdigt regelverk att följa.

Oavsett vilken diet du väljer kommer motivationen tryta emellanåt. Var beredd på det för att undvika bakslag och  förbered dig med tips för att hålla motivationen uppe! Motivation för att gå ner i vikt.

Ät, så ofta du behöver

Hur ofta du äter gör varken från eller till för din viktnedgång, förutsatt att du håller dig till ett reducerat kaloriintag. Tidsbegränsat ätande är inte mer effektivt för att gå ner i vikt än att äta under hela dagen. Det som avgör om du går ner i vikt eller inte, är det totala kaloriintaget  över tid. Att ökad hunger kan leda till bakslag och överätning har nog de flesta koll på, så att äta så ofta som du behöver är faktiskt viktigt för att undvika att överskrida energibehovet. Att vara hungrig är hemskt och utmanar motivationen. Gå ner i vikt med våra produkter!

Frukost ur viktnedgångsperspektiv

Ska man, eller ska man inte äta frukost om målet är att gå ner i vikt? Det råder olika meningar och forskningsrön om detta. När du äter frukost bryts nattens fasta och kroppen växlar upp till en högre förbränningsnivå, helt klart en fördel för dig som vill gå ner i vikt. En välbalanserad frukost är även ett bra sätt att starta dagen på, och säkrar att du får i dig proteinerna du behöver varje dag. Fasta för att gå ner i vikt.

Fett, kolhydrater och proteins påverkan på din vikt

En bra fördelning mellan fett, kolhydrater och protein och kunskap om deras egenskaper får dig att lyckas med viktminskningen. Här hittar du snabb info om de olika energikällorna och länkar till mer kunskap om dem och vad de gör för din viktnedgång.

Protein

 • Ökar mättnadskänslan och underlättar minskat energiintag
 • Ökar energiförbrukningen
 • Är avgörande för att bygga och behålla muskelmassa

Läs mer om att gå ner i vikt med protein

Fett

 •   Fleromättat fett minskar bukfetma
 •   Fleromättat fett påverkar inte muskelmassa negativt (som mättat fett gör)
 •   Fleromättat fett påverkar ämnesomsättningen positivt

Läs mer om att gå ner i vikt med fett

Kolhydrater

 •   Reglerar serotoninproduktionen och det emotionella välbefinnandet
 •   Långsamma kolhydrater stabiliserar blodsockernivån
 •   Är kroppens främsta energikälla under högintensiv träning

Läs mer om att gå ner i vikt med kolhydrater

Att gå ner i vikt handlar i stora drag om enkel matematik som går ut på att få i sig färre kalorier än vad kroppen förbränner.
Rörelse, träning och viktnedgång

Hur viktig är egentligen motion och träning för en lyckad viktnedgång? Och kan man gå ner i vikt utan att träna? Eftersom viktnedgång handlar om att göra av med fler kalorier än vad vi har ätit, gäller det att äta rätt i förhållande till hur mycket vi rör oss. Det är alltså fullt möjligt att gå ner i vikt utan att träna, men då träning och motion ökar mängden förbrända kalorier kan det hjälpa eller påskynda vår viktendgång! Träning för att gå ner i vikt.

Några fördelar med träning

 •   Ökar förbränning
 •   Lyfter humöret
 •   Muskler istället för fett
 •   Formar kroppen
 •   Ökar chansen till att hålla dig pigg!

Olika sorters träning som får dig i form

Tricket bakom träningsglädje, eller åtminstone den sorts träning som blir av, är att hitta en eller fler träningsformer som känns kul och som passar just dig.

Hemmaträning – enkelt och effektivt

Har du tajt med tid eller svårt att komma hemifrån? Genom att träna hemma slipper du både passa tider och köpa gymkort. Dessutom kan du träna precis när du vill. Träning hemma för att gå ner i vikt.

Cykling – bra och skonsamt för kroppen

Att cykla innebär, liksom hemmaträningen, att du varken behöver anpassa dig till gymmets öppettider eller investera i något gymkort. Har du en cykel kan du träna precis när det passar dig. Att gå ner i vikt med hjälp av cykling är fullt möjligt och det är dessutom en skonsamt träningsform som inte belastar kroppen lika hårt som exempelvis löpning kan göra. Du kan passa på att smyga in cyklingen som vardagsmotion i form av att ta cykeln till och från jobbet eller kombinera rekreation och träning genom att cykla ute i naturen.

Promenader  – ökar kaloriförbrukningen

Kan man gå ner i vikt med promenader? Faktum är att promenader är super för viktminskning i flera avseenden. Dels fungerar det avstressande. Perfekt, för är det något som sätter “p” för viktminskningsprocessen så är det just stress. Dels kan promenader öka kaloriförbrukningen och forma kroppen. En bonus är att du kommer ut, får frisk luft och blir distraherad att tänka på annat än mat.

Löpning – effektivt sätt att gå ner i vikt

Bättre sömn, bättre självkänsla och bättre förmåga att hantera stress. Löpning ger så många hälsofördelar och kan dessutom bidra till viktnedgång. Gå ut mjukt och öka successivt för att undvika skador.

Löpträning på ett ojämnt underlag kräver ett fokus som är rent meditativ men gör också att du förbrukar mer energi eftersom muskler ställer högre krav på syretransporten.

Att sätta upp mål för löpningen kan göra dig mer peppad.

Att gå ner i vikt handlar i stora drag om enkel matematik som går ut på att få i sig färre kalorier än vad kroppen förbränner.

När viktminskningen inte går enligt förväntningarna

Varför går jag inte ner i vikt? Detta är en lika vanlig som frustrerad frågeställning från många som kämpar på med olika dieter. Det finns flera olika anledningar till att kilona vägrar att lämna kroppen. Ta reda på vilken som kan vara orsaken till att du inte går ner i vikt och ge inte upp. Svårt att gå ner i vikt.

Konsten att hålla vikten

När du har nått ditt viktmål kommer den största utmaningen av dem alla: att hålla vikten. Följa upp viktnedgången.

Har du råkat ut för ett bakslag? Det gör de allra flesta. Ha överseende med dig själv men gå tillbaka till dina nya vanor för att inte rasera dina fina resultat. Behålla vikten.

Att gå ner i vikt kan vara jobbigt men vi hoppas att informationen i denna artikel kan hjälpa dig på vägen. Med rätt kunskap och lite vilja är vi övertygade om att du klarar det!

Lycka till!