Myter om kost och hälsa - man blir uttorkad och kaffe är vätskedrivande

Sanningar och myter om kost och hälsa

Det finns vissa saker som vi har hört sen vi var små. Sanningar som är ses som så självklara att dom blir tagna för givet och accepteras av nästan alla. Det finns alltså en hel del myter kring vår kost. Här är fakta om några av de vanligaste myterna som handlar om mat och hälsa.

Ägg höjer kolesterolvärdet

Är ägget bra eller dåligt? Forskarvärlden har haft svårt att bestämma sig under de senaste decennierna. Men ny forskning menar på att ägg är direkt bra för den totala hälsan. Försökskaninerna som ingick i projektet fick njuta två ägg om dagen under tre månader. Och kolesterolvärdet höjdes inte det minsta efter avslutad studie! Så nu kan du fortsätta att njuta dina ägg även fortsättningsvis. De innehåller ju dessutom nyttiga vitaminer, mineraler och försvinnande få kalorier.

Socker eller sockerfritt för hälsa och vikt

Om vi vill gå ner i vikt ska vi vara extra vaksamma på vad vi dricker. Att byta ut den sockersötade läsken mot en lightvariant är att föredra. Mindre energi från mat och dryck gör att vi går ner i vikt.

Sockersötade drycker som läsk och saft anses inte som hälsosamt. Ju mer läsk vi dricker desto större risk att vi blir sjuka, ökar i vikt och riskerar att få karies. Sötningsmedel ska inte öka sötsuget, hungern eller vikten. Inte heller risken för cancer som länge varit en vedertagen sanning.

Det är dåligt att äta på kvällen

Kalorier är kalorier – oavsett tidpunkt på dygnet. Du går inte upp mer i vikt om du äter på kvällen. Att det kan påverka sömnen är en annan sak. Att det är bättre att äta sina måltider istället för att småäta är dock viktigt, oavsett när middagen är.

Mjölk är nyttigt och ger starka ben och tänder

Mjölkfrämjandet har alltid hävdat att ”mjölk ger starka ben”. Och visserligen så innehåller mjölk både kalk och kalcium som kan stärka vårt skelett på sikt. Men i övrigt så är faktiskt inte mjölkprodukter så väldigt nyttiga. För mycket mjölk innebär för många kalorier och kosten tenderar till att bli mindre varierad.  5 dl mejerivaror om dagen räcker, helst med en fetthalt på max 0,5 g per 100 gram mjölk.

Man blir uttorkad av kaffe

De flesta av oss är medvetna om att en kopp kaffe är vätskedrivande. Men kaffe är inte urindrivande. Koffein stimulerar bara njurarna att producera urin, och gör att man blir kissnödig snabbare. Inte att man förlorar mer vätska.

Myter om kost och hälsa - man blir uttorkad och kaffe är vätskedrivande

Bada aldrig inte efter maten

Att man inte ska bada efter maten bygger på en teori om att man får kramp om man badar direkt efter maten. Det är kanske den mest långsökta av alla myter då det inte finns några belägg för det överhuvudtaget. Så dyk i!