Svårt att gå ner i vikt

Svårt att gå ner i vikt

Varför har jag svårt att gå ner i vikt? Vi går in på några av de misstag under en viktnedgång som kan leda till att man inte fullföljer och misslyckas med sin viktminskning. Det är bra att vara medvetenhet om dom vanliga fällorna som finns och motgångar man kan stöta på för att inte själv hamnar i dem i samband med att man ska gå ner i vikt. 

  • Du måste ha ett varför och kunna påminna dig om ditt varför med ett därför. Varför gör jag detta och varför är det viktigt för mig? Den frågan kommer du behöva ställa dig många gånger när du ska nå dina mål. Du måste ha svaret på den frågan och kunna svara dig själv, därför gör jag det här! Annars är det lätt att små avvikelser och tveksamheter smyger sig in och tar över tankarna och besluten. Varför gå ner i vikt? Varför träna? Varför äta mindre? Därför!
  • Man är för ivrig och försöker gå ner i vikt för snabbt. Detta är det största misstaget du kan göra. För att du ska kunna gå ner i vikt måste din kropp fortfarande få näring. Det är därför inte så smart att hålla ett för lågt kaloriunderskott, svälta sig eller träna för mycket. Viktminskning är en process och behöver tid för att fungera. Annars är risken att kroppen kroppen säger ifrån och motarbetat viktnedgången.
  • Man slutar äta och hoppar över måltider. Många hoppar över måltider när de försöker gå ner i vikt. Detta är inte att föredra eftersom regelbundna måltider gynnar ditt blodsocker, mättnad och humör. Det är bättre äta sina planerade måltider, istället för att utsätta sig för en risk att ta dåliga beslut i stunden då man är styrd av sina hungerskänslor. Det rekommenderas att du äter 5-6 måltider per dag, det vill säga att du äter en måltid (stor eller liten) var tredje eller fjärde timme.
  • Man tappar motivationen för att man får en motgång eller går in i en tuffare period. Ibland är det svårt att hålla fokus på att göra hälsosamma val när livet är i gungning. Det är alltid lättare att gå tillbaka till gamla vanor och mönster än att hålla sig till planen och göra medvetna val.
  • Man får inte dom resultaten man önskar tillräcklig snabbt. Att ha ett mål ger drivkraft att fortsätta hålla fokus, kämpa och/eller uthärda. Men att inte nå målet eller precis den siffran på den dagen som man satt som målvikt, eller som ett delmål, kan göra att man tappar motivationen och ger upp. Här är det viktigt att fortsätta att sträva mot rätt riktning och att varje rätt beslut som man tar som är en vinst!
  • Man äter fel. Se till att den mat du äter är välbalanserad med fett, protein och kolhydrater. Ett tips om du känner dig alltför hungrig är att äta mer proteinrik mat, eller dricka gastric DRINK MIX - det minskar hunger och sockersuget.
  • Man dricker inte tillräckligt med vatten. Vatten håller dig återfuktad och kan också hjälpa dig att känna dig mätt hela dagen. Ett optimalt vattenintag hindrar dig också från att konsumera sockerstinn juice, läsk, och andra drycker som innehåller mycket mer kalorier än du kanske tror. 
  • Man tränar för lite eller för mycket. Det är viktigt att vara aktiv, särskilt när du vill ändra din livsstil och gå ner i vikt. Att du äter mer näringsriktig mat i en livsstilsförändring eller diet är naturligtvis viktigt, men du måste också se till att du rör dig regelbundet för att få bästa möjliga resultat. Det behöver inte vara mycket mer än några promenader, cykelturer och så vidare. Att göra något är bättre än att göra inget. Hitta ett sätt att röra på dig eller en träningsform du tycker är rolig snarare än att försök att leta efter det optimala förbrännings alternativet. Det viktiga är att träningen blir av med jämna mellanrum! 
  • Man har fastat i sin rutin. Se till att testa något annat emellanåt när viktnedgången står still. Det kommer alltid komma platåer då det inte är lika lätt att få snabba resultat mellan mätningarna och/eller vägningarna. Att gå ner i vikt är ingen linjär resa utan det kommer dippar ibland. Testa något annat och chocka kroppen henom att testa en annan kost, träning eller prova på fasta för att utmana och utveckla kroppen.
  • Lycka till!