Gå ner i vikt och behålla muskler och muskelmassa med protein och fördelar med träning

Fördelar med träning - bränna fett och bygga muskler

Bränna fett och bygga muskler

Tyvärr finns det inget magiskt piller du kan ta för att gå ner i vikt eller bränna fett.  Tyvärr finns det inget magiskt piller som är lagligt som du kan ta för att bygga muskler eller bli starkare. Det finns såklart ingredienser och tillsatser som påstås ha dessa egenskaper, och de har de till viss del. Men det är inte dessa som är svaret på frågan hur man ska bränna fett eller bygga muskler. Du kan inte gå ner i vikt eller bygga muskler på något mirakulöst sätt. Det som krävs är disciplin och hårt arbete.

Läs mer om motivation för att gå ner i vikt

Tyvärr finns det inget magiskt piller du kan ta för att gå ner i vikt eller bränna fett.

Bränna fett

Om vi långsiktigt gör av med mer energi än vi stoppar i oss, och är uthålliga och målmedvetna så kommer vikten att minska. Ett kaloriunderskott krävs för att du ska gå ner i vikt. Du behöver egentligen inte ens träna för att bränna fett och gå ner i vikt. Men träningen bidrar både till positiva effekter på hälsan och kan skynda processen av att gå ner i vikt då du bränner kalorier och fett under aktivitet och rörelse.

Läs mer om att gå ner i vikt och bränna fett

Gå ner i vikt och behålla muskler och muskelmassa med protein och fördelar med träning. Bränna fett

Fördelar med träning

Träning har dessutom positiva effekter på ditt välmående. Det kan bland annat minska ångest och depression. Dessa effekter menar man beror på träningens effekter på blodcirkulationen till hjärnan. Vi har lättare att motivera oss och får bättre humör och blir gladare. En annan bonus är att vi får bättre minne och dessutom håller oss friskare då träning även en positiv effekt på immunsystemet. Man får förbättrad immunologisk kontroll och/eller förbättring av psykologisk stress. Regelbunden träning både för aerobisk träning och styrketräning har visat på positiva effekter och förbättringar för funktionen av pankreas (bukspottkörteln) vilket bidrar till att insulin känsligheten blir mycket bättre.

Läs mer om träning för att gå ner i vikt

Gå ner i vikt och behålla muskler och muskelmassa med protein och fördelar med träning. Bygga muskler och gå ner i vikt under diet och kaloriunderskott

Bygga muskler

För att kunna bygga muskler måste vi belasta, spänna och anstränga våra kroppar. När vi använder våra muskler uppstår mekanisk spänning vilket påverkas av den kraft som försöker stretcha ut en muskelfiber med. Vid kontraktion (när vi spänner våra muskler) uppstår en spänning och med mer motstånd uppstår mer spänning. Muskelnedbrytning handlar om fysisk skada på muskeln. När musklerna utsätts för stress skadas muskelfibrerna vilket orsakar mindre cellulära skador. Mer muskelnedbrytning tyder däremot inte på att muskeltillväxten ökar. Ett exempel på detta kan bland annat vara marathonlöpare som i vissa studier har påvisats fått minskad storlek på muskefibrerna vid marathon löpning. Metabolisk stress handlar om att metabolismen i cellerna ökar. Den metaboliska stressen har sin grund i brist på syre. När musklerna tränas uppstår ett tryck och blodcirkulationen stannar av. När man tränar hårt och upprepar detta bildas ett syreunderskott. Stressen som cellerna utsätts för muskler leder till att de växer och att de utökar sin effektivitet och kapacitet. När du tränar, använder dina muskler sitt lager av glykogen som bränsle. Musklerna tappas därför på allt glykogen och alltså även vissa av proteinerna bryts ner och skadas. Efter träning försöker därför musklerna att bygga upp sina glykogenlager och reparera muskelproteiner. Att bland annat äta proteinrik mat hjälper kroppen med snabbare återhämtning och återuppbyggnad av muskler och muskelmassa.

Mer om protein och bränna fett och bygga muskler