Gå ner i vikt när du har övervikt och fetma

Övervikt, fetma och viktnedgång

Gå ner i vikt när du har övervikt och fetma

Övervikt är när du väger så mycket att det är ohälsosamt. Kraftig övervikt kallas fetma och fetma kallas också obesitas. Vid fetma ökar risken för sjukdomar som till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2 och belastningsskador i lederna. Ibland behövs bara små förändringar för att minska i vikt. Du kan få hjälp om du behöver det.

Vad är övervikt och fetma?

Övervikt är ingen sjukdom, men du som har övervikt har risk att utveckla fetma. Du som har fetma har ökad risk för att få andra sjukdomar. Fetma räknas därför som en sjukdom.

Det finns olika metoder du kan använda för att bedöma din vikt. Vad ska man väga? Gränserna för vad som är övervikt och vad som är fetma kan till exempel räknas ut med hjälp av BMI eller genom att mäta midjemåttet.

Vad kan jag göra själv om jag vill minska i vikt? Generellt om viktnedgång

De flesta tycker att det är svårt att ändra livsvanor. Men tänk på att även små genomtänkta förändringar kan betyda mycket för hälsan. Strikta dieter och jobbiga träningsprogram kan vara svåra att följa en längre tid. I stället kan du till exempel börja med att röra på dig mer i vardagen eller ändra någon av dina matvanor. Då är möjligheten större att du orkar fortsätta med förändringen.

Gå ner i vikt mat

Det är viktigt att du blir medveten om vad som är bra mat. Försök hitta hälsosamma matvanor som passar dig. Här kan du läsa mer om att äta för att gå ner långsiktigt och hållbart.

Det är också viktigt att du äter på regelbundna tider. Ät frukost, lunch, middag och tre mellanmål mellan huvudmålen. Det håller blodsockernivån jämn, förhindrar småätande och förhindrar att du tar för stora portioner.

Gå ner i vikt diet

En del tycker att det känns bra att minska i vikt genom att följa en viss diet. Dieter kan fungera bra för att snabbt gå ner i vikt. Men om du vill behålla din nya vikt behöver du hitta ett sätt att äta som fungerar resten av livet. Du kanske vill testa att gå ner i vikt med fasta?

Det finns många olika dieter. Olika metoder passar olika människor. Tänk på att du behöver få i dig tillräckligt av alla näringsämnen. Därför är det ofta bättre att äta varierat och hälsosamt i stället för att välja en diet där du utesluter vissa grupper av livsmedel helt. Läs mer om viktnedgång och grunderna för att gå ner i vikt.

Gå ner i vikt träning 

All aktivitet och rörelse innebär att du gör av med energi. Träningar har flera fördelar och du bränner fett. 

Det är bättre för kroppen att du rör dig ofta och något mindre, än att du enbart tränar hårt några gånger i veckan. Försök att hitta ett sätt att röra på dig som du trivs med och som du kan utföra regelbundet flera gånger i veckan. Promenader, simning och lätt joggning är bra aktiviteter för att bli av med fett. Du förbränner ungefär lika mycket när du går raskt som när du springer.

Olika aktiviteter förbränner olika mycket energi och fett.

Det är också viktigt att minska tiden du sitter helt still, till exempel framför datorn eller teven. Att sitta stilla länge är en risk, även om du andra stunder är mycket fysiskt aktiv.

Träning för att gå ner i vikt hemma

Farlig övervikt 

När väger man för mycket?

  • Du har övervikt eller fetma som ger dig besvär.
  • Du har övervikt eller fetma trots att du har försökt minska i vikt på egen hand.

Fetma och övervikt kan orsaka många sjukdomar och besvär. Ju mer övervikt du har desto större är risken för att du får dessa sjukdomar. Övervikt och fetma gör också att kroppens system för att styra blodtrycket, blodsockret och blodfetterna fungerar sämre.

Gå ner i vikt när du har övervikt och fetma

Bota övervikt och fetma 

Livsstilsmottagning och livsstilsbehandling för att gå ner i vikt 

Det är vanligt att du får så kallad livsstilsbehandling när du söker vård för övervikt och fetma. Ibland får du också behandling med läkemedel eller blir ordinerad fysisk aktivitet. 

Ofta får du träffa en livsstilssköterska eller dietist och livsstilsbehandling innebär att du får hjälp med att förändra hur du äter och hur mycket du rör dig för att gå ner i vikt.

Livsstilsbehandlingen sker främst genom motiverande samtal. Den kan också innehålla beteendeterapi. Läkemedel mot fetma används som tillägg till livsstilsbehandling.

Pulverbehandling - Gå ner i vikt med pulver 

Ibland kan en behandling inledas med att du under en tid får ta olika pulverblandningar. Behandlingen leds av en sjuksköterska eller en dietist och en läkare. Pulverblandningarna innehåller proteiner, viktiga fettsyror, mineraler, spårämnen och vitaminer som kroppen behöver.

Pulverbehandling måste ingå i ett långsiktigt behandlingsprogram för att ge ett resultat som håller länge. Rekommendationen är att pulverbehandlingen som mest ska pågå i fem till sju veckor. Under denna tid minskar du i vikt med ungefär fem till tio procent. Efter pulverdieten får du börja äta vanlig mat igen. Då är det viktigt att du har regelbundna mattider och undviker mat med mycket kalorier. 

Du kan också köpa pulverblandning och genomföra pulverbehandlingen på egen hand, utan ledning av vårdpersonal. Men då är gränsen maximalt två veckors behandling. Det är viktigt att du tänker igenom dina livsstilsvanor och hur du vill leva efter pulverbehandlingen. Annars är det stor risk att du går upp i vikt efter pulverbehandlingen. Du kan även gå upp mer i vikt än vad du vägde före pulverbehandlingen.

Att operera magsäcken

En behandling mot fetma är att operera bort en del av magsäcken. I Sverige används framförallt metoderna, gastric sleeve, gastric bypass, och duodenal switch.

Efter en operation är det många som går ner i vikt och som behåller den nya lägre vikten länge. Det bästa resultatet får de som både opereras och får livsstilsbehandling.

Gå ner i vikt när du har övervikt och fetma

Varför väger jag för mycket?

Övervikt och fetma kan bero på många olika saker. Framför allt handlar det om levnadsvanor.

Våra levnadsvanor orsakar ofta övervikt. Många av oss äter för mycket och rör oss för lite. Tillgängligheten på läsk, godis och snabbmat har till exempel ökat. Vi dricker också mer alkohol i dag än på länge och alkohol innehåller många kalorier. Samtidigt blir vi alltmer stillasittande, bland annat på grund av att många sitter länge och tittar i olika typer av skärmar.

Stress kan öka risken för fetma

Stress kan påverka hjärnan på ett sätt som kan leda till depression, ångest och ökad aptit. Vid stress bildar kroppen mer av hormonet kortisol. Kortisol kan bidra till fetma och påverkar kroppens insulinbalans så att du riskerar att få diabetes typ 2.

Många använder mat för att få tröst och lugn i en stressig vardag.

Sömnbrist och vikt

Ju mindre sömn en person får, desto större är sannolikheten att hen blir överviktig. Det beror bland annat på att kroppen frigör hormoner som påverkar aptiten under sömnen. Om du sover för lite kan hungerhormonerna öka. Det kan öka risken för fetma och andra sjukdomar.

Gå upp i vikt ålder

När du blir äldre ökar du lättare i vikt. När du blir äldre är det vanligt att förlora muskler, framförallt om du inte rör dig så mycket. Dessutom brukar ämnesomsättningen minska med åldern. Därför kommer du att öka i vikt om du fortsätter att äta samma mängd som tidigare. Många förändrar också vikten under klimakteriet och får mer fett runt midjan än tidigare.

Att må dåligt psykiskt kan göra att du äter mer

Hur du mår kan påverka ditt förhållande till mat och matvanor. Många människor äter som en reaktion på dåligt mående. Och vissa sjukdomar och tillstånd kan leda till övervikt

Övervikt kan ibland bero på hormonsjukdomar som påverkar aptiten och ämnesomsättningen. Även vissa sjukdomar som minskar en persons möjlighet att vara fysiskt aktiv kan leda till övervikt, till exempel kroniska ledsjukdomar.

Många psykiska sjukdomar ökar också risken för fetma. Det gäller till exempel depression. Även adhd och andra neuropsykiatriska funktionshinder ökar risken.

Vikt och gener

Dina gener kan göra att du lättare lagrar fett. Ärftligheten har alltså också betydelse. Det innebär att de gener som du ärver kan göra att du har lättare att lagra fett än andra.

Kroppsfett kvinna

Fettet sätter sig på olika ställen i kroppen hos olika personer och på olika kön. En del har oftare ett stort fettlager runt midjan och inne i magen. Det kallas bukfetma. Bukfetma innebär en större risk för sjukdomar. En annan typ av fett är underhudsfett. Det är fettet som sitter innanför huden och som lagras till exempel på låren och höfterna.

Bukfett är dåligt kroppsfett

Bukfettet är skadligt eftersom det går in i blodet och kan orsaka skador på blodkärlen, levern och bukspottskörteln. Bukfettet påverkar även blodfetter och blodtrycket negativt. Det gör också att nivåerna av blodsocker ökar i kroppen. Det beror på att insulinet som bryter ner sockret fungerar sämre.